Fremstilling af keramik ligesom i filmen Ghost

Posted by on 02/09/2014 in Crafts

Jeg har sat mig for at udvikle flere af mine kreative evner. Så hvorfor ikke prøve at lave noget keramik? Det ser så let ud, og hold da op det var romantisk dengang i Ghost <3

Men denne gang skal det være pænere end de der askebægere jeg lavede i folkeskolen, hvor vi sad og rullede pølser og satte ovenpå hinanden. Mine forældre var så søde at have det stående fremme; kan I lige forstille jer en kunstnerisk reol, fyldt med diverse lerskulpturer, askebægere etc. som hele fire børn havde fremstillet? Nøj det var ‘kønt’ 😛

På det kursus jeg tog, behøvede man heldigvis ikke nogen forkundskaber. Det vil sige at vi alle var nybegyndere. Der blev både arbejdet med modellering, pladeteknik og drejning. Jeg nåede at lave nogle skåle og fade, som jeg dekorerede fint – hvis jeg selv må sige det – med begitning og underglasurfarve. Noget jeg lærte ret hurtigt var, at når man arbejder med ler, så skal man bruge begrænset af vand, ellers ender det næsten med en mudderpøl.

Keramik opstod uafhænigt at hinanden i Fjernøsten, Sydamerika og Den Nære Orient.
De ældste fund i Vestasien er bl.a. det store forrådskar, fundet i de irakiske Zagrosbjerge og er fra ca. 7000-t f. Kr.
Fra Den Nære Orient spredte det sig til Grækenland og langs Middelhavets kyster til Sydfrankrig og Spanien. De ældste græske keramikfund er fra omkring 6700 f. Kr.
I Middelalderen fortsatte man i Sydeuropa og Rhinegnene med at fremstille lertøj på hurtigt roterende drejeskiver, og brugte pottemagerovne som var af samme type som i Romertiden.
Den tidligste danske keramik er tilbage fra ca. 4600-3900 f. Kr. Det er mest store kogekar og små lerskåle der er fundet. Omkring 3900 f. Kr. opblomsterede keramikken i Danmark, det var heromkring landbruget kom til Danmark.

(Visited 89 times, 1 visits today)