Kunsthåndværk i Danmark

Kunsthåndværk i Danmark

Dengang jeg var barn, var mine yndlingsfag i folkeskolen billedkunst og håndarbejde. Jeg synes det var sjovt at lege med ler, papmache, male/tegne, lave perleplader, sy og strikke. Jeg kigget nærmere på hvad jeg kan lave af kunsthåndværk – og hold nu helt op med muligheder.
Der er mange former for kunsthåndværk. Et godt eksempel, som også er et af de mest turistkendte her i Danmark er den lille havfrue. Den lille havfrue, der sidder på Langelinie i København, er lavet af Edvard Eriksen. Hun blev opstillet på Langelinie den 23. august 1913. Hun er i dag et varetegn for Danmark, som dagligt bliver kysset, krammet og fotograferet af et utal af turister.
Edvard havde en yndig kone, Eline, og hun skulle sidde model til den – ligesom hun plejede at gøre til hans kunsthåndværker.

Hjemme i de danske hjem, pryder de kendte Kähler vaser mange skænke, vindueskarme og reoler. Kähler har kunnet fejre 175 års jubilæum. De fremstillede en smuk jubilæumsvase, i begrænset antal. Denne vase ville mange rigtig gerne have fingerene i, men det var langt fra alle der fik den.
Historien bag de kendte vaser m.m. startede i Næstved på Sydsjælland. Tilbage i 1839 åbnede pottemageren, Herman J. Kähler, sit værksted på Kindhestegade i Næstved. Det er dog først i 1875 at der rigtig kommer skub i tingene, da hans søn – Herman A. Kähler – overtager værkstedet.

Nu når vi snakker om kunsthåndværk på Sydsjælland, synes jeg da også lige Holmegaard Glasværk skal nævnes. Da jeg var derude, for år tilbage, var det en skøn oplevelse. Vi kom ind i glaspusteriet, og så hvordan de lavede diverse glaskunst. Holmegaard Glasværk blev grundlagt 5. november 1925. I 1985 blev det en del af fusionen Royal Copenhagen, det gik desværre konkurs i 2008. Indtil 1831 var der kun én ovn, som der blev brugt til at fremstille flasker i.

Der er åbenbart en masse kunsthåndværker jeg kan begive mig i gang med… så nu er det bare at vælge. Tvivler dog på at jeg bliver ligeså succesfuld og berømt som de tre ovenstående.

(Visited 103 times, 1 visits today)